BİLİYORMUYDUNUZ

17.02.2014 00:00

 

-İstanbul'daki en eski cami Galata'daki Arap Camiidir. 1300 yıllık bu cami İstanbul'u işgal için gelen ve bir süre burada kalan araplar tarafından yapılmıştır. Osmanlı döneminde yapılan ilk cami ise Eyüp Sultan'dır. Yapım yılı 1458.
-İstanbul'da araba ile (tabiki at ile çekilen arabalar) gezmek 1850'lere kadar (padişah ve ailesi dışında) sadece şeyhülislam ve sadrazama verilmiş bir ayrıcalıktı. 1900'lerde yavaş yavaş bu ulaşım aracını halk kullanmaya başlasa da kadınların ve gayrımüslimlerin binmesi pek hoş görülmezdi.
-Beyoğlu ilk kez 1856-57’de aydınlatıldı. O güne dek İstanbul geceleri kapkaraydı. Sadece belirli günlerde ve Ramazan gecelerinde bazı meydanlar ile önemli geçiş yerleri, katrana batırılmış bezlerin yakılmasıyla aydınlatılırdı.
-İstanbul’da ilk otomobil, 1895’te Basra mebusu Zehirzade Ahmet Paşa tarafından kullanıldı.
-İstanbul'un hatta Türkiye'nin uluslararası standartlardaki en büyük deniz feneri Şile'de bulunan deniz feneridir.
-İstanbul'daki ilk hapishane Ayvansaray'dki Anemas Zindanıdır.
-İstanbul'da ilk kahvehaneyi 1552 (veya 1554) yılında Tahtakale'de Halepli Hakem ile Suriyeli Şems açtı. Kente ilk kahve de 1551 yılında getirildi.
-İstanbul'da ilk trafik kazası, 1912 yılında, bugünkü Şişli Camii önünde oldu. İtalyan elçiliğinin şoförü, bir Arnavuta çarparak yaralamış kazayı yaptıktan sonra kaçmaya çalışmış ama Pangaltı'da arabasıyla giderken yakalanmıştır.
-İstanbul'da İlk Türkçe ezan, 30 Ocak 1932 tarihinde Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camiinde ikindi vakti okunmuştur.
-İstanbul'da ilk grev, Beyoğlu telgraf işçileri tarafından 1872 yılında yapılmıştır.
-İstanbul'daki en büyük ahşap yapı Büyükada`nın en yüksek mevkiinde bulunan Rum Yetimhanesidir.